اگر بدانید موقع آتش سوزی چه اقداماتی باید انجام دهید، می توانید جان خودتان را نجات دهید. اگر می توانید آتش را خاموش کنید این کار را انجام دهید وگرنه از محل دور شوید و با آتش نشانی تماس بگیرید. برای اینکه راهتان را از میان آتش پیدا کنید روی زمین خودتان را بکشید و به هیچ عنوان به سمت درب ها نروید چرا که احتمالا بر اثر حرارت بسیار داغ شده اند.

بر اساس آماری که National Fire Protection Association منتشر کرده است در هر سال 2500 نفر جانشان را به خاطر آتش سوزی خانه از دست می دهند. در ادامه گام هایی را به شما معرفی می شود که با آنان می توانید موقع آتش سوزی جان خانواده تان را نجات دهید.

البته که با پیشگیری بهترین گام را به سمت ایمنی بر می دارید ولی به هر حال اگر خانه تان آتش گرفت باید بدانید دقیقا چه کارهایی را باید انجام دهید. بیاید این گام ها را با هم بررسی کنیم.

اگر می توانید آتش را خاموش کنید

اگر به ناگهان آتش خفیفی مثلا روی گاز شعله ور شد ممکن است بتوانید خودتان آن را خاموش کنید؛ فقط کافی است کپسول آتش نشانی را بردارید، نازل را بکشید، پایه آتش را هدف بگیرید، دسته را فشار دهید و دست را به حالت جارویی حرکت دهید تا آتش خاموش شود. مطمئن شوید که آتش کاملا خاموش شده و دود نمی کند.

برای فرار خودتان را زیر شعله آتش روی زمین بکشید

اگر دود و گازهای سمی که در اثر آتش سوزی ایجاد می شود استنشاق شود باعث سرگیجه و از دست رفتن هوشیاری می شود و خروج شما را از خانه سخت می کند. برای فرار از آتش و دود، خودتان را به سمت خروجی حتی پنجره ها بر روی زمین بکشید. این کار باعث می شود گازهای سمی و دود را تنفس نکنید.

داغی در و دستگیره در را بررسی کنید

اگر مجبورید برای خروج از در عبور کنید، آن را چک کنید تا داغ نباشد. اگر در (یا دستگیره در داغ) است و نمی توانید به آن دست بزنید، احتمال اینکه از طرف دیگر شعله ور شود زیاد است و نباید از آن خارج شوید. اگر در را باز کردید و آتش یا دود دیدید، در را ببندید و به سمت خروجی دیگری بروید.

به سمت مکان های امن بروید

وقتی مسیرتان را به سمت بیرون از خانه پیدا کردید، از آتش فاصله بگیرید و به سمت جای امنی حرکت کنید. بعضی از قسمت های خانه مثل سقف و شیروانی ممکن است بر اثر آتش سوزی بر روی شما بیفتد؛ به همین از دلیل خانه فاصله بگیرید و به سمت خیابان یا بلوک بعدی بروید.

پس از اینکه از آتش دور شدید با 125 تماس بگیرید

اگر موبایل همراهتان نیست به خانه یکی از همسایه ها بروید و تلفنی قرض کنید. به اپراتور مرکز آتش نشانی اطلاع دهید که خانه شما با این آدرس آتش گرفته و پس از آن خط را آزاد بگذارید تا اگر اطلاعات دیگری لازم بود با شما تماس گرفته شود.

چه کارهایی موقع گیر افتادن در آتش باید انجام شود؟

اگر در داخل آتش گیر افتادید، ترک های کنار در را با پتو، ژاکت، حوله و یا هر چیز دیگری که پیدا کردید، بپوشانید. اگر توانستید پارچه را خیس کنید و بعد داخل ترک قرار دهید. منافذ در را هم با پتو بگیرید تا دود وارد اتاق نشود و در صورتی که تلفن همراهتان است با 125 تماس بگیرید.

اگر در طبقات بالایی ساختمان در آتش گیر کردید ملافه و یا هر چیزی که توجه مامور آتش نشانی را جلب کند را تکان دهید. سعی نکنید از میان آتش به بیرون بروید.

اگر لباستان آتش گرفت باید سریع هر جا که هستید بایستید، خودتان را روی زمین بیندازید و غلت بزنید تا شعله آتش خاموش شود. موقع غلت زدن بر روی زمین دستتان را هم روی صورتتان قرار دهید تا از آتش در امان باشید.

چطور از وقوع آتش سوزی جلوگیری کنیم؟

ما امیدواریم شما هیچ گاه مجبور نشوید با این موقعیت که زندگی تان را به خطر می اندازد رو به رو شوید. برای کاهش احتمال وقوع چنین اتفاقاتی اقدامات امنیتی و محافظتی زیادی وجود دارد که می توانید ان ها را انجام دهید.

دستگاه هشدار دود تان را بررسی کنید

دستگاه هشدار دود اگر کار کند می تواند جانتان را نجات دهد. بر اساس گزارش National Fire Protection Association 38 درصد آتش سوزی هایی که منجر به مرگ شده اند در خانه هایی اتفاق افتاده که دستگاه هشدار دود را ندارند و در 21 درصد از موارد دستگاه هشدار دود کار نکرده است. علت کار نکردن دستگاه در نیمی از موارد به علت تمام شدن یا قطعی باتری بوده است. این اعداد نشان می دهد که داشتن دستگاه هشدار دود و نگه داشتن آن به نحو احسن چقدر مهم است.

برای هر طبقه از خانه (حتی زیرزمین) و بیرون تمام اتاق ها یک دستگاه هشدار با کیفیت تهیه کنید. علاوه بر این می توانید هر دو نوع دستگاه هشدار دود- یونیزاسیون و فتوالکتریک- یا ترکیبی از هر دو را برای امنیت بیشتر نصب کنید.

می دانستید که نه تنها باتری ها بلکه خود دستگاه هم باید چند وقت یکبار عوض شود؟ پشت دستگاه تاریخ تولیدش حک شده است. ده سال پس از آن تاریخ باید آن را دور بیندازید و دستگاه جدیدی بخرید.

بیشتر بخوانید:  هشداردهنده دود یا دستگاه اعلام حریق را در چه محل هایی باید نصب کرد؟

حتما کپسول آتش نشانی برای خانه تان تهیه کنید

اجازه ندهید که یک آتش کوچک به تمام خانه تان سرایت کند در حالی که می توانستید آن را همان ابتدا خاموش کنید.یک کپسول آتش نشانی خوب تهیه کنید و برای آشنایی با نحوه ی کار کردن با آن وقت بزارید تا دلواپسی خودتان و خانوادتان را کم کنید.

اگر می توانید برای آشپزخانه تان هم یک کپسول آتش نشانی بگیرید. بعضی از انواع آن ها داخل تهویه هود، بالای گاز قرار می گیرند و در صورت ایجاد آتش روی گاز مواد شیمیایی به نام پیشگیرنده شعله روی گاز می ریزند. حالا که بحث کپسول های آتش نشانی در میان است بدانید که تمام وسایل حمل و نقل تان هم باید کپسول آتش نشانی کوچکی داشته باشند.

نقشه ای که با خانواده برای زمان آتش سوزی کشیدید را دنبال کنید

با این که در مدارس و محل های کار تمرینات زیادی برای زمان آتش سوزی داده می شود ولی در خانه روی این تمرینات کمتر کار می شود. نقشه ای که با همراه با خانواده می ریزید باید شامل اقداماتی که هنگام آتش سوزی باید انجام شود، نحوه ی خروج از آتش و جایی که اعضای خانواده یکدیگر را ملاقات می کنند، باشد. این کارها را در خانه با هم تمرین کنید تا موقعی که خانه آتش گرفت هر کسی بداند چطور از خود محافظت کند.

برای پیشگیری از آتش سوزی پیشگام باشید

بهترین راه مقابله با آتش سوزی پیشگیری در همان مراحل اولیه است. برداشتن قدم های کوچک می تواند امنیت خانه ای که شما و عزیزانتان در آن زندگی می کنید را بالا ببرد: استفاده از شمع های ال ای دی، سیگار نکشیدن در داخل خانه، مراقبت از سیم های لخت و آگاهی دادن به فرزندانتان درباره ی خطرهایی که کبریت و فندک دارد.

الان که می دانید موقع آتش سوزی چه اقداماتی باید انجام دهید، گام بعدی این است که هر کاری می توانید انجام دهید تا پیشگیری از آتش سوزی جزو اولویت های شما باشد. به فکر سیستم امنیتی برای خانه تان باشید که خطر آتش سوزی را هم از خانه تان کم کند و به شما و اعضای خانواده تان آرامش خیال بدهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست